Już wielokrotnie wcześniej wspominałem, że miąższ z aloesu zawiera wiele rzadkich ale bardzo wartościowych dla naszego organizmu substancji. Są to m.in.:
- ligniny – dzięki którym sok z aloesu doskonale wnika w głąb skóry człowieka i to aż czterech razy szybciej niż woda, - saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający wpływ na skórę,
jednocukry a zatem monosacharydy, do których należą glukoza i fruktoza, wielocukry a zatem polisacharydy – polimannozy, glukomannozy, mukopolisacharydy, Wszystkie komponenty miąższu z aloesu wykazują bezsporne właściwości zdrowotne. Jednak
skomponowane w idealnych proporcjach i odpowiednio połączone przez naturę współpracują ze sobą oraz działają silnie synergicznie. Znaczy to, że całkowicie naturalny kompletny miąższ Aloe Vera Gel działa szybciej oraz bardziej skutecznie, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Aloe Vera jest najbogatszym roślinnym źródłem mukopolisacharydów, które ludzki organizm produkuje tylko do zakończenia wzrostu. W późniejszym czasie musi pozyskiwać je z pożywienia. Wśród nich występuje acemannan, określany mianem „jednego z najsilniejszych immunomodulatorów pochodzenia roślinnego”. Zwiększa on naturalną odporność organizmu, a szczególnie makrofagów. Dla przykładu w 1997 roku makrofagi czyli komórki, które niszczą wirusy, grzyby i drobnoustroje naukowcy poddali czasowemu działaniu acemannanu, a następnie poddany został atakowi grzybów (Candida Albicans). Te makrofagi, obcujące z acemannanem przez dziesięć minut, później zniszczyły 38% grzybów, a wystawione na działanie tego środka przez godzinę – dziewięćdziesiąt osiem procent w porównaniu z kontrolną grupą, której nie poddawano stymulacji acemannanu. W ten sposób dowiedziono, że acemannan tak efektywnie stymuluje system odpornościowy, że ten radzi sobie z najtrudniejszymi do usunięcia bakteriami oraz wirusami. Zdaniem niektórych naukowców wartość miąższu z aloe vera powinno mierzyć się zgodnie z zawartością mukopolisacharydów.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz