Nie sposób nie wspomnieć o tym, że miąższ z aloesu zawiera wiele rzadkich ale niezwykle wartościowych dla naszego organizmu substancji. Są to m.in.:
- ligniny – dzięki którym miąższ z aloesu doskonale przenika w głąb ludzkiej skóry i to aż czterech razy szybciej w porównaniu z wodą.- saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający wpływ na skórę.
- cukry – jednocukry a zatem monosacharydy, w skład których wchodzą glukoza oraz fruktoza, a także wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy,
glukomannozy, a także bardzo duże ilości mukopolisacharydów
Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym składnikiem wszystkich żywych komórek. Według niektórych naukowców są one „tajną bronią” aloesu. Dowiedziono, że miąższ z liści aloesu zawiera powyżej 140 biologicznie aktywnych składników. Są to między innymi:
- witaminy – miąższ aloe vera zawiera wszystkie z grupy B łącznie z niewielką ilością witaminy B12, kwas foliowy, witaminę C, A, cholinę, a także wszystkie inne, które są rozpuszczalne w wodzie,
- enzymy – celulaza, amylaza, lipaza oraz inne, - aminokwasy – znaczna większość aminokwasów endogennych i egzogennych, a zatem tych, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć np. walina, treonina, leucyna, fenyloalanina.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz